Herbaciany Blog

Herbata Pu-Erh to idealna herbata na odchudznie

Wylewasz z siebie litry potu na ciężkich treningach lub dręczysz swój organizm rygorystycznymi dietami, a nie widzisz efektu odchudzającego? Mamy dla Ciebie dobrą radę, wspomóż swoje starania kilkoma filiżankami naparu herbaty Pu-Erh dziennie, a efekty będą od razu widoczne.

Czytaj więcej
Jaką temperaturą wody prawidłowo parzyć herbatę?

Sztuka parzenia herbaty to wbrew pozorom bardzo szerokie zagadnienie, opisywane i studiowane przez specjalistów, często powiązane z tradycją i kulturą kraju, z którego się wywodzi. Jest wiele technik, jak również wiele różnorakich praktyk polegających na przykład na uprzednim wygrzaniu czajniczka, czy obudzeniu liści herbacianych przez krótkie przepłukanie ich gorącą wodą, jednakże jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z bursztynowym płynem lub na przykład nie do końca jesteś zadowolony z uzyskiwanych efektów, mamy dla Ciebie kilka podstawowych wskazówek.

Czytaj więcej
Ile kofeiny jest w herbacie?

Często klasyfikacja herbat pod względem zawartości teiny jest sporządzana zbyt szablonowo i ogólnikowo. Przez takie podejście wiele osób sądzi, że zielona herbata będzie zawsze miała mniej teiny od herbaty czarnej, a biała mniej od zielonej. Sprawa jest jednak trochę bardziej złożona i warto rzucić na nią odrobinę światła.

Czytaj więcej
Co wiesz o korzennej herbacie Masala Czaj?
Odwiedzając kawiarnie i herbaciarnie na pewno spotkałeś się z naparem nazywanym Masala Chai, zazwyczaj jest to mocna herbata podawana z przyprawami, albo napój zrobiony z produktu instant rozpuszczonego w gorącym mleku. Ale czy wiesz czym naprawdę jest mleczna herbata Czaj i skąd się wzięła?
Czytaj więcej
Najlepsza herbata zimowa
Pewnie trudno będzie Ci uwierzyć, że Polacy są w ścisłej czołówce pod względem picia herbaty na głowę mieszkańca w Europie. To znaczy, że jesteśmy narodem herbaciarzy, a zima to szczególny okres, kiedy sięgamy po ten rozgrzewający napój. Oczywiście tradycyjnym dodatkiem będzie plasterek cytryny oraz łyżeczka miodu, ale przecież mamy przeogromne bogactwo przypraw i owoców, którymi możemy uczynić nasz napar jeszcze doskonalszym. Imbir, cynamon, kardamon, anyż gwiaździsty aż się proszą o wrzucenie do czajniczka z zimową herbatą.
Czytaj więcej
Sikkim Temi, herbata dla koneserów
Dość trudno odnieść się do herbaty, która zapoczątkowała moją pasję i przygodę z bursztynowym naparem. Było to ponad 20 lat temu i polski rynek herbat `z wyższej półki` dopiero raczkował. Aby nie rozwlekać się z historią firmy i decyzjami, które doprowadziły mnie do miejsca, gdzie teraz jestem powiem krótko - to wciąż jest dla mnie jedna z najlepszych herbat na świecie, dziś czaruje mnie tak samo mocno jak w chwili, gdy miałem okazję pić ją po raz pierwszy.
Czytaj więcej
 

Niniejsza strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej odwiedzając ten link.
© 1998-2020 Znak, nazwa firmy oraz obrazy i treść dokumentu są prawnie chronione i nie mogą być w żaden sposób powielane bez pisemnej zgody właściciela.

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixelpixelpixel